Mely ételek tartalmaznak természetes formában omega 3, és 6 zsírsavakat?
A hal olajokban, főképpen a csukamájolajban, és a tőkehalmáj krémben közvetlenül benne van az omega 3.
A Magyar halakban nincs Omega 3 zsírsav, kivéve a behonosított növényevő halat, a busát.
A busa husa kiváló Omega 3 forrás!
A növényi olajak közül, a lenmagolaj 54%-ban tartalmaz Omega 3-at, és ez az olaj minden vércsoportú embernek fogyasztható.
A tökmagolaj 15%-ban, a szójaolaj 11%-ban, a dióolaj 5%-ban tartalmaz omega 3-at.
Sokan az olaj fogyasztását úgy képzelik el, hogy kanalazni, vagy inni kell.
Ez szegényes fantáziára vall!
Ha a különböző olajokat megfelelő arányban összekeverjük, különböző zöldségsalátára ráöntjük, tökéletes, és egészséges táplálékot nyerünk.
Felhasználható olajak:
Lenolaj, tökmagolaj, szójaolaj, szőlőmagolaj, szezámolaj, oliva extraszűz olaj, dióolaj, mandulaolaj, feketeribiszkemag-olaj, petrezselyemmag-olaj, stb.
A keverékből lehet tenni gyümölcsturmixba, salátára, kifőtt ételekbe utólag,(pld. levesbe, tésztára, főzelékbe, pörköltbe,stb.)
A főzés, és a különböző hőkezelés, nem tesz jót az ételek omega 3 tartalmának.
Különösen a mikrohullámú sütők teszik tönkre az ételek egészséges alkotórészeit!
Olaj a szájban, BÉKE a májban!